
COMBINAȚII GROZAVE DE SEMINTE, CEREALE, NUCI SI AROME
bauturi vegetale, pateuri, creme
a. bauturi vegetale
A. DIN NUCI:
B. DIN SEMINTE:
1. MIGDALE :

Laptele de migdale este cea mai bună opțiune pentru copiii în creștere
dar și pentru persoanele care suferă din cauza lipsei de energie și
care au nevoie de un complement alimentar, dat fiind calitățile sale
nutritive. Laptele de migdale are și el o mulțime de beneficii:
- se poate digera foarte ușor;
- este foarte benefic pentru cei care suferă din cauza anemiei, pentru cei care se simt slăbiți, care au probleme hepatice sau de malnutriție;
- laptele de migdale este excelent pentru creier și mușchi datorită nivelului important de potasiu pe care îl conține;
- poate preveni osteoporoza;
- migdalele ajută la reducerea nivelului de colesterol;
- este foarte bogat în fibre, deci este ideal pentru a combate constipația dar și cancerul de colon;
- este bogat în magneziu, fier, calciu și vitamina E.

Este bogat în calorii, în proteine, în calciu și vitamine, în găsimi de bună calitate și prezintă de asemenea și carbohidrați. Sortimentele din comerț pot fi fortifiate cu calciu și vitamina D. Este poate cel mai gustos lapte vegetal, iar pentru o aromă diferită se poate adăuga vanilie ori scorțișoară.
3. NUCI :

Laptele din nuci este ideal pentru trata diareea. Este foarte bogat în antioxidanți. Are însă o mulțime de alte beneficii:
- poate preveni bolile cardiovasculare și diabetul;
- laptele din nuci conține și un excelent amestec de vitamina E, de acizi grași omega 3 și omega 6, de polifenoli, de oligoelemente, de seleniu, de zinc, dar și de magneziu, substanțe ideale pentru sănătate cu alte cuvinte.
4. COCOS :

Este bogat în vitamine din complexul B, în minerale și acizi grași omega, dar totodată are conținutul cel mai scăzut de sodiu, putând fi consumat și de către persoanele ce au o dietă restrictivă în privința sodiului. Prezintă de asemenea și grăsimi saturate, fiind recomandat cu atenție celor care suferă de boli cardiovasculare.
Este sărac în calorii și carbohidrați, dar este cel mai ușor de digerat, având totodată beneficii antiinflamatorii și antibacteriene. Prezintă însă un conținut scăzut în calciu și proteine. Acest lapte este adesea recomandat în dietele de slăbire.
1. SUSAN :

Laptele de susan este o varianta foarte sanatoasa si nutritiva, precum si o alternativa benefica la laptele de vaca. De asemenea, este potrivit si pentru cei care sufera de intoleranta la lactoza. Printre beneficiile lui se numara aportul mare de calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, vitamina B si fibre, elemente indispensabile dietei zilnice.
2. CANEPA :

Laptele de canepa este o sursa hranitoare de proteine si poate furniza si amino-acidul GLA (omega 3), atat de greu de gasit. Laptele de canepa este bogat in proteine si contine acizii grasi omega-3 si omega-6, acid folic si vitaminele A, E, si B-12. Este bogat si in magneziu, potasiu, fier si magneziu - toti nutrientii esentiali pentru o alimentatie echilibrata si un sistem imunitar sanatos.
3. FLOAREA SOARELUI :

Semințele de floarea-soarelui sunt încărcate cu substanțe nutritive. Ele sunt o sursă bună de fibre, proteine, acizi grași esențiali, vitamine B, calciu, fier, zinc, magneziu, potasiu, mangan și seleniu. Acestea conțin cantități mari de vitamină E și cantități semnificative de triptofan și pot ajuta la tratarea depresiei și a anxietății. Semințele de floarea-soarelui au fost legate de reducerea colesterolului, tensiunea arterială și promovarea sănătății cardiovasculare, precum și vitamina E oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii.
4. DOVLEAC :

Semintele de dovleac sunt bogate in proteine, antioxidanti, fier, zinc,
magneziu, fosfor, siliciu, calciu, fibre, omega 3, vitamina E, vitamina
A, vitamina C.
Amelioreaza simptomele prostatei marite si dificultatile in urinare,
pastreaza sanatatea oaselor prevenind osteoporoza si artrita, intaresc
muschiul inimii si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina
metalele grele din organism, desfunda vasele de sange, regleaza
colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor.
C. DIN CEREALE:
D. DIN PSEUDO-CEREALE:
1. OREZ :

Să nu se confunde cu apa de orez. Laptele de orez este o băutură foarte lejeră cu un gust ușor dulce care nu conține gluten. Alte beneficii:
- te ajută să îți faci plinul de energie și contribuie la echilibrul sistemului nervos;
- are proprietăți depurative;
- este ideal pentru a controla greutatea deoarece are un nivel mai scăzut de calorii decât cel de soia sau de migdale. În plus este și mult mai nutritiv.
1. MEI :

Semințele de mei accelerează dizolvarea grăsimilor și au și alte proprietăți benefice pentru pierderea în greutate.
Ceea ce este specific acestor semințe este conținutul de enzime.
Printre acestea se numără lipaza, responsabilă cu eliminarea grăsimii
acumulate în exces în organism.
Aceste semințe sunt bogate și în antioxidanți, fapt ce previne îmbătrânirea celulară. De asemenea, menține sănătatea pielii și previne apariția ridurilor premature și a liniilor de expresie.
Laptele din semințe de mei are multe beneficii pentru sănătate. Printre efectele sale se află și prevenirea aterosclerozei, ameliorarea infecțiilor urinare precum cistita sau prevenirea hipertensiunii arteriale și a obezității.
Proprietățile sale antiinflamatorii mențin sănătatea ficatului, rinichilor și a pancreasului. De asemenea, diabeticii se vor simți mai bine dacă beau lapte din semințe de mei.
2. OVAZ

Atâta timp cât nu conține grăsimi, laptele de ovăz este foarte util pentru cei care vor să slăbească. Dacă îl vei consuma dimineața, te vei energiza pentru întreaga zi. Laptele de ovăz este și foarte bogat în fibre care pot fortifia sistemul digestiv și care pot conferi senzația de sațietate. Alte beneficii:
- poate diminua colesterolul și diabetul;
- este foarte bogat în hidrați de carbon și te ajută să te bucuri de proteine, la fel ca și în cazul grâului;
- laptele de ovăz conține acizi grași esențiali cum ar fi acidul gras linoleic, antioxidanți și vitamina E;
- este bogat în betaglucan care te ajută să combați colesterolul și acizii biliari din intestin. Îi poate absorbi și nu lasă elementele nocive să pătrundă în organism.
2. QUINOA :

Datorită conținutului său de nutrienți, laptele de quinoa aprovizionează organismul cu multe beneficii dacă este consumat regulat. În primul rând, acizii grași omega-3 din acesta țin sub control nivelul de colesterol și pot remedia diverse alte probleme care afectează inima.
Laptele de quinoa conține substanțe antiinflamatoare care echilibrează procesele inflamatorii ale organismului, ținând sub control probleme ca artrita și durerile musculare.
Totodată, conținutul său de proteine fortifică masa musculară și îi stimulează dezvoltarea. Din acest motiv, acest produs este ideal pentru sportivi și persoanele cu slujbe solicitante.
Laptele de quinoa este o alternativă interesantă a laptelui de vacă. În fond, nu conține lactoză și oferă cantități semnificative de calciu și minerale esențiale.
b. pate-uri
Din NUCI (caju, migdale, nuca) /SEMINTE /PSEUDOCEREALE si : avocado, conopida, linte, broccoli, ciuperci, spanac, sfecla rosie, ardei copt, usturoi copt, masline, fasole verde, urzici
c. creme
Din NUCI (caju, migdale, nuca, soia) natur sau cu legume/condimente/seminte